Blog

Atatürk Üniversitesi Yös 2021 Takvimi | ATAYÖS 2021
Atatürk Üniversitesi Yös 2021 Takvimi | ATAYÖS 2021

Atatürk Üniversitesi Yös 2021 Takvimi | ATAYÖS 2021

Atatürk Üniversitesi Yös 2021 Takvimi | ATAYÖS 2021

Atatürk Üniversitesi Yurtdışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (Uluslararası Öğrenci Sınavı) ATAYÖS, Atatürk Üniversitesi’nde ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim görmek isteyen yurtdışından veya yabancı uyruklu öğrencilerin girecekleri ve elde ettikleri sınav sonuçlarını kabul için başvururken kullanabilecekleri bir sınavdır.

 

ATAYÖS 2020 sınavı 18 Nisan 2020 Cumartesi günü saat 11.00’de tüm sınav merkezlerinde aynı anda yapılacaktır.

Koronavirüs COVID-19 salgınına yönelik yapılan resmi açıklamalar doğrultusunda ATAYÖS-2020 tarihinin 23 Temmuz 2020 ( TR Saati 11.00) olarak güncellenmesi ve online başvuruların 25 Haziran 2020 tarihine kadar uzatılmasına karar verilmiştir.

 

ATAYÖS-2020 sonucu 1 (bir) yıl geçerli olacak ve yalnızca 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı ön lisans, lisans düzeyi başvurularında kullanılabilecektir.

ATAYÖS-2020’e katılacak adaylar ile haberleşmede (e-posta, posta, faks, telefon görüşmeleri vb.) iletişim dili olarak Türkçe ve İngilizce kullanılacaktır.

 

Atatürk Üniversitesi Yös 2021 Takvimi

BAŞVURU KOŞULLARI

Başvuru süresi içinde yapılmayan başvurular kabul edilmeyecektir.

ATAYÖS-2020 sınav sonuçlarına göre yapılan yerleştirme sonrasında bir programa kayıt olmak için aşağıda verilen koşullara sahip olunması zorunludur. Kayıt sırasında belgelerini sunamayan adayların üniversiteye kayıtları kesinlikle yapılmaz.

Başvuracak adaylar;

a) Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları koşuluyla;
1) Yabancı uyruklu olanların,
2) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca aldığı Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olduklarını belgeleyenlerin, (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” Hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu’nu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.)
3) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile TC vatandaşlığına geçenlerin / bu durumdaki çift uyrukluların.

4)   a) 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam eden TC uyruklu öğrencilerden ise ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) yurt dışından öğrenci kabul kontenjanlarına başvuru yapabileceğine”
b) 01/02/2013 tarihinden sonra yurt dışında ortaöğretime başlayan adayların yurt dışından kabul kontenjanlarına ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı  bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) başvuru yapabilmelerine,
5) KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan GCEAL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacakların, başvuruları kabul edilir.

b) Adaylardan,

1) T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin (lise) tamamını Türkiye’de veya KKTC’de tamamlayanların,
2) K.K.T.C. uyruklu olanların (ortaöğreniminin tamamını (lise) K.K.T.C liselerinde bitirip GCEAL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç),
3) a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların, (a maddesinin 4 numaralı bendindeki şartları sağlayanlar hariç)
4) Uyruğundan birisi K.K.T.C. olan çift uyrukluların (ortaöğreniminin (lise) tamamını KKTC liselerinde bitirip     GCEAL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç),
5) Türkiye’deki büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye’de bulunan yabancı liselerde öğrenimlerini gören T.C uyruklu olan veya a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C olan çift uyrukluların, başvuruları kabul edilmez.

Atatürk Üniversitesi Yös 2021 Takvimi

ATAYÖS 2020 TAKVİMİ-PROFMET

 

Koronavirüs COVID-19 salgınına yönelik yapılan resmi açıklamalar doğrultusunda ATAYÖS-2020 tarihinin 23 Temmuz 2020 ( TR Saati 11.00) olarak güncellenmesi ve online başvuruların 25 Haziran 2020 tarihine kadar uzatılmasına karar verilmiştir.

 

Atatürk Üniversitesi Yös  Sınav Ücretleri

ATAYÖS-2020 sınavı için adaylardan aşağıdaki tabloya göre ücret alınacaktır.

ATAYÖS-2020 SINAV ÜCRETLERİ-PROFMET DANIŞMANLIK

Sınav ücreti iki şekilde yatırılabilir:
a. Sınav ücreti online olarak sistem üzerinden yatırılabilir. Bunun içi adayların kredi kartı ya da online ödeme yapılabilecek banka kartlarının (Visa ya da MasterCard) bulunması gerekmektedir. Online olarak yapılan ödemede başvuru ödeme geçtiği takdirde otomatik olarak onaylanmaktadır. Onay mesajı sisteme kayıt esnasında yazmış olduğunuz mail adresine gelecektir.
b. Sınav ücreti EFT/Havale/SWİFT olarak yatırılabilir. Yurtdışından ve yurtiçinden sınava başvuracak adaylar, sınav ücretini muhabir bir banka veya uluslararası işlem yapan bankalar aracılığı ile yatırabileceklerdir.

 

ATAYÖS-2020 aşağıda yer alan sınav merkezlerinde yapılacaktır:

TÜRKİYE:
Ankara, Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İstanbul(Anadolu), İstanbul(Avrupa), İzmir, Konya, Mersin, Samsun, Şanlıurfa, Van.

YURTDIŞI:
Azerbaycan-Bakü, Kazakistan-Almatı, Kırgızistan-Bişkek, Fas-Kasablanka, Hindistan-New Delhi, Pakistan-Karaçi, Suudi Arabistan-Cidde, İran-Tahran, İran– Erdebil, Çin–Pekin, Malezya –Kuala Lumpur, Endonezya–Cakarta, Somali-Mogadişu.

SINAV BİLGİLERİ

Temel Öğrenme Becerileri başlığı altında toplam 80 soru sorulacaktır. Sınav 100 puan üzerinden değerlendirilecektir. Bu sınavda verilen cevaplama süresi 150 dakikadır (2,5 saat). Programa yerleşen öğrenciler, Üniversitenin ilgili birimleri tarafından yapılacak olan Türkçe ve Yabancı Dil Yeterlik Sınavına alınırlar. Bu sınavlarda başarılı olan öğrenciler Türkçe ve Yabancı Dil hazırlık sınıfı öğrenimi görmeden doğrudan birinci sınıftan öğrenimlerine başlarlar, başarılı olamayan öğrenciler hazırlık sınıfı eğitimi alırlar.

Bloglar

Yorumlar (51)

Yorum Yaz

Hemen Bilgi Alın

ÜCRETSİZ yurtdışı eğitim danışmanlığı almak için, formu hemen doldurun !
Tecrübeli danışmanlarımız size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır!

Kullanıcı İşlemleri